Αυτοάνοσα - Διατροφή . Η Διατροφή για Αυτοάνοσα νοσήματα - ''Δ. Α.'' .Χαίρετε αγαπητοί συνασθενείς ! Το όνομά μου είναι Στέφανος και είμαι γεννημένος το 1981 . Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τον φυσικό τρόπο με τον οποίο θεραπεύω το αυτοάνοσο νόσημά μου και απαλλάσσομαι από τον πόνο και τη φλεγμονή, ούτως ώστε να κάνετε και εσείς το ίδιο, αν φυσικά το επιθυμείτε .

Η εμφάνιση της νόσου

   Στα μέσα του Απριλίου του 2016 και ενώ βρισκόμουν σε περίοδο μιας συνηθισμένης λοιμώξεως με ελαφρύ πυρετό, παρατήρησα ένα κόκκινο λεπιδώδες εξάνθημα ανάμεσα στον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο της δεξιάς μου χειρός ! Αμέσως κατάλαβα πως είναι ίδιο με αυτό που έχει ένας γνωστός μου με Ψωριασική Αρθρίτιδα ! Δεν γνώριζα πολλά περί της νόσου, απλώς ήξερα μόνο ότι δεν θεραπεύεται . Ύστερα από μερικές ημέρες, άρχισε να πρήζεται ελαφρώς το δεξί μου γόνατο και ταυτοχρόνως ένιωθα ελαφρύ πόνο σε όλες μου τις αρθρώσεις, οπότε εκεί σιγουρεύτηκα 100% πως έχω Ψωριασική Αρθρίτιδα . Με την πάροδο 2-3 μηνών, τα γόνατά μου πρήστηκαν λίγο περισσότερο και πονούσαν στο περπάτημα . Ελαφρά χειροτέρευση είχα και στις υπόλοιπες αρθρώσεις .
    Ως πρώτο μέτρο, ερεύνησα την βοτανολογική εγκυκλοπαίδεια και έφτιαξα ένα έγχυμα από αρπαγόφυτο, τζίντζερ, φλοιό Ιτιάς και σελινόσπορους .
Κατόπιν, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για άρθρα και βίντεο με γιατρούς - Ρευματολόγους που να εξηγούν την παθοφυσιολογία και την καταπολέμηση της νόσου . Πράγματι, βρήκα πλήθος εξ΄ αυτών και ενημερώθηκα αρκετά . Έμαθα πως η Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι μια οροαρνητική σπονδυλαρθρίτιδα και πώς αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να δημιουργήσει αναπηρία ! Έμαθα ακόμη πως τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι γύρω στα 80 και πως την αιτία τους αγνοεί ακόμα η επιστήμη . Ενημερώθηκα για το πρώτο φάρμακο που χορηγείται στους ασθενείς, την Μεθοτρεξάτη , πως είναι ένα φάρμακο χημειοθεραπείας κατά του Καρκίνου, με πολλές παρενέργειες και υπατοτοξικότητα, το οποίο όμως θεωρείται πλέον αναπόφευκτο από την επιστημονική κοινότητα, μιας και έχει παγειωθεί η άποψη περί της πρώιμης επιθετικής θεραπείας κατά πολλών αυτοάνοσων παθήσεων, μεταξύ τών οποίων είναι και η δική μου .
Με όλα αυτά τα ανησυχητικά που έμαθα αφ΄ ενός, με τις  άσχημες φωτογραφίες που έβλεπα στο διαδίκτυο αφ΄ ετέρου, αλλά και με τις μαρτυρίες πολλών ασθενών περί φρικτών πόνων, παρ΄ όλα τα φάρμακα που παίρνουν, φοβήθηκα μιας και μου παρουσιαζόταν η ασθένεια ως ένας ανεξάρτητος παράγοντας, με καταστροφική εξελικτική πορεία και με μόνη πιθανή λύση την λήψη τοξικών φαρμάκων ! Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, διάβασα σε επιστημονικά άρθρα πως από το σύνολο των ασθενών, μόνο το 60% περίπου βελτιώνονται με τα φάρμακα, ενώ το υπόλοιπο 40% δεν καλυτερεύει, αλλά απλά... υποφέρει χωρίς να υπάρχει δεύτερη λύση από πλευράς επιστήμης ( αυτό βέβαια ίσως αλλάξει κάποτε, διότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται το λεγόμενο « Μικροβίωμα του εντέρου ». Η θεωρία δηλαδή που λέει πως τα μη ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου( Prevotella copri ), ευθύνονται για την φλεγμονή και τον πόνο στα αυτοάνοσα νοσήματα )!
Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, άρχισα τις επισκέψεις σε διάφορους Ρευματολόγους για να πάρω γρήγορα την Μεθοτρεξάτη πριν εξελιχθεί η νόσος περισσότερο. Οι Ρευματολόγοι όμως δεν έβρισκαν απολύτως τίποτα με την απλή κλινική εξέταση, καθώς είναι σπάνιο το να προστρέχει ο ασθενής τόσο νωρίς σ΄ αυτούς και μάλιστα με τις δικές μου  αιματολογικές έξετάσεις, οι οποίες ήταν άψογες : CRP 0.080 και Τ.Κ.Ε. 2mm ! 
   Τότε, ζήτησα από κάποια Ρευματολόγο να μου γράψει μια Μαγνητική, για να φανεί το λίγο υγρό που έχω . Εκείνη μου έγραψε μια «μαγνητική τομογραφία ιερολαγονίων αρθρώσεων», η οποία φανέρωσε πως έχω όντως λίγο υγρό . Από αυτό λοιπόν το υγρό και την δική μου μαρτυρία περί πολυαρθρίτιδος και ψωριασικού εξανθήματος ( το οποίο εν τω μεταξύ είχε εξαφανιστεί λόγω καλοκαιριού ), έλαβε αφορμή η γιατρός και μου συνταγογράφησε την πολυπόθητη Μεθοτρεξάτη. Το φάρμακο, αν και το αγόρασα αμέσως, δεν το ξεκίνησα κατ΄ ευθείαν, αλλ΄ άφησα μερικές ημέρες να σκεφτώ λίγο .
   Στο κρίσιμο εκείνο διάστημα, άρχισα να βλέπω πολλά βίντεο με ασθενείς από το εξωτερικό, στα οποία ισχυρίζονταν πως καταστέλλουν πολλά σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική αρθρίτιδα, η Σκλήρυνση κατά πλάκας, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Ψωρίαση κ.α., με μόνη την διατροφή !!! Και ενώ κάποτε γελούσα όταν ανέφερε κάποιος περί διατροφής που θεραπεύει την Ρευματοειδή ή την Ψωριασική Αρθρίτιδα, από τις πολλές μαρτυρίες που είδα, άρχισα να συνειδητοποιώ πως δεν μπορεί όλοι αυτοί οι ασθενείς να είναι τρελοί ! Εξ΄ άλλου, δεν προσπαθούν να μου πουλήσουν κάποιο... « φάρμακο » σαν αυτά που κυκλοφορούν οι διάφοροι επιτήδειοι που παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων... ! Οπότε τι έχω να χάσω ; Το πολύ – πολύ να μην δουλέψει η διατροφή και να πάρω την Μεθοτρεξάτη, σκέφτηκα .
Γνώριζα πως το 80% περίπου του ανοσοποιητικού συστήματος, κατοικοεδρεύει στο έντερο .  Λογικό μου φάνηκε επομένως, τα τρόφιμα που περνούν από το έντερο, να επηρεάζουν και τα αυτοάνοσα νοσήματα .
   Τη διατροφή για τα αυτοάνοσα δεν την ξεκίνησα κατ΄ ευθείαν, αλλ΄ απλώς συνέχισα αυτή που συνιστούν πολλοί Έλληνες Ρευματολόγοι, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια συνηθισμένη Μεσογειακή δίαιτα . Ούτως ή άλλως, αυτή την δίαιτα έκανα και μάλιστα με ελάχιστο κρέας . Ύστερα από μερικές εβδομάδες όμως, άρχισα να αισθάνομαι τη νόσο να εξελίσσεται και συγκεκριμένα, είχα πόνο στις ενθέσεις, τους ώμους, τους καρπούς, τη μέση και τη γνάθο, ενώ άρχισαν να πρήζονται και τα δάκτυλα των χεριών μου κατά το είδος της δακτυλίτιδος ! Όπως καταλαβαίνετε, ταρακουνήθηκα αρκετά και είπα στον εαυτό μου : « ή αλλάζεις δίαιτα, ή... ΜΕΘΟΤΡΕΞΑΤΗ με όλα τα επακόλουθα... ( ναυτία, κόπωση, ανοσοκαταστολή, τοξικότητα κ.ο.κ. ) ».
Αι, αυτό ήταν . Ξεκίνησα χωρίς χρονοτριβές αυστηρή  διατροφή με αλάδωτες σαλάτες, ελιές και γλυκοπατάτα και σε μερικές μόνο ημέρες, όχι μόνο σταμάτησε η κατηφορική πορεία της νόσου, αλλά άρχισα να νιώθω γενικώς καλύτερα, ενώ σε ένα μήνα είχα ήδη σαφή βελτίωση, η οποία μεγάλωσε στους 2 μήνες και όλο μεγάλωνε ! Έκτοτε είμαι πολύ καλά, εκτός από τις περιόδους που τρώω μαζεμένα κρέατα, τυριά, πάστες, γλουτένη κ.ο.κ. . Ψωρίαση δεν έχω πουθενά ! Τα χέρια μου είναι, σχεδόν λες και δεν έχω αρθρίτιδα ! Η CRP είναι 0,04 και η Τ.Κ.Ε 1-2mm ! Εργάζομαι το βράδυ στον φούρνο 8 ώρες όρθιος και δεν καταλαβαίνει κανείς πως έχω έστω κάτι ! Μόνο τα γόνατά μου είναι λίγο πρησμένα . Είναι τόσο λίγο που, όπως λένε οι γιατροί, δεν πρέπει να παρακεντηθεί το υγρό . Όπως έχει `πει και κάποιος Ρευματοπαθής που διδάσκει περί της διατροφής στην Αυστραλία . Ενώ ολόκληρο το σώμα καλυτερεύει με την διατροφή, τα γόνατα είναι σαν ένα κλειστό κύκλωμα που δεν συμμορφώνεται με την θεραπεία . Αυτό απ΄ ότι μου λένε και οι Ρευματολόγοι συμβαίνει και με τα ανοσοκατασταλτικά λεγόμενα φάρμακα . Τα γόνατα δεν ξεπρήζονται με αυτά και γι΄ αυτό χρειάζονται ειδική μεταχείριση .
Γενικώς, όσο παραμένω στην διατροφή για τα αυτοάνοσα, η φλεγμονή στις αρθρώσεις μου συνεχώς μειώνεται ! Οι ώμοι, οι καρποί, τα δάκτυλα, η μέση, η γνάθος μου και γενικώς ολόκληρο το σώμα μου συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, της δακτυλίτιδας και της ενθεσίτιδας, είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ενώ περπατώ για ώρες χωρίς καθόλου πόνο ! Όταν δε, λόγω κάποιων ατασταλειών(...) επιστρέψουν οι πόνοι, ή πριστεί κάποια άρθρωση, τότε ξέρω την λύση ! Γυρίζω πίσω στη διατροφή και σε μερικές μόνο ημέρες αρχίζει η πρόοδος ! Συγκεκριμένα, από το 2016 μου έχει πριστεί 2 φορές η δεξιά ποδοκνημική άρθρωση λόγω άρσης βάρους και την έχω επαναφέρει σε περίπου 2 εβδομάδες χωρίς φάρμακα, με μόνες αλάδωτες σαλάτες !
Με λίγα λόγια, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη σχέση διατροφής με το αυτοάνοσο νόσημα : « Ότι δίνεις, παίρνεις ».

Συμπεράσματα

Η διατροφή είναι φάρμακο στα αυτοάνοσα νοσήματα διότι :

1) Ρίχνει την CRP ( δείκτης φλεγμονής στον οργανισμό ) και την ΤΚΕ ( δείκτης εξελικτικής πορείας της νόσου ) .
2) Σ΄ εμένα προσωπικά εξαφανίζει εντελώς την Ψωρίαση και ελλατώνει σε θεαματικό βαθμό την φλεγμονή και εξαφανίζει τον πόνο στις αρθρώσεις .
3) Μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή και μετά από κάποιους μήνες ( ίσως χρειαστούν 12 και πλέον ) να αρχίσει η σταδιακή μείωση των φαρμάκων ( υπό την επίβλεψη ιατρού )σε όσους τα λαμβάνουν .
4) Είναι πάρα πολύ υγιεινή και ωφελεί ούτως ή άλλως την υγεία μας, οπότε το μόνο που έχουμε είναι να κερδίσουμε !
5) Όσο παραμένουμε σε αυτήν, το ώφελός της συνεχώς αυξάνεται, χωρίς τον κίνδυνο να μη λειτουργεί μετά από 3-4 χρόνια όπως συμβαίνει με τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα !

    Να σημειωθεί πως, αν και σε γενικές γραμμές έχουμε όλοι οι αυτοανοσούντες αλλεργία( αν μπορούμε να το πούμε έτσι ) στις ίδιες τροφές, εν τούτοις κάποιο λαχανικό ή φρούτο, που δεν βλάπτει τον έναν, μπορεί να βλάπτει τον άλλο ! Είναι θα λέγαμε θέμα προσωπικό και γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ παρατηρητικοί, ούτως ώστε να εντοπίσουμε, συν τω χρόνω και το τελευταίο φαγητό που μας προκαλεί έξαρση της νόσου ή έστω μικρή χειροτέρευσή της, μερικές ώρες μετά την κατανάλωσή του ή την επομένη ημέρα .

Τα 2 μοντέλα διατροφής

  Στο εξωτερικό, απ΄ όπου κυρίως ενημερώνομαι, υπάρχουν 2 βασικά διατροφικά μοντέλα για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Το ''A.I.P.'' και η Vegan . Και οι δύο αυτές διατροφές βασίζονται στην επιστημονική θεωρία που ανέφερα, το ''Μικροβίωμα του εντέρου''.
  1) Το ''A.I.P.''( Autoimmune Protocol ) της Dr. Sarah Ballantyne, είναι μια ειδική έκδοση για Αυτοάνοσα νοσήματα, της γνωστής ''Paleo'' διατροφής  με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, όπου επιτρέπεται το ψάρι και το κρέας . Απαγορεύονται δε τα αυγά, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, η ζάχαρη και τα υποκατάστατά της, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ραφιναρισμένα έλαια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αλκοόλ, κάποια μπαχαρικά, τα λαχανικά της οικογένειας των Σολανοειδών αλλά και τα ψευτοδημητριακά ( φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθος ) . Μετά την πάροδο 30 ημερών, οι ασθενείς επανεισάγουν όλες τις απαγορευμένες τροφές πλήν των δημητριακών και των οσπρίων .
 2) Η χορτοφαγική( vegan ) διατροφή για αυτοάνοσα, με έμφαση στα ωμά λαχανικά και φρούτα .
Όπως είναι γνωστό, οι vegans αποκλείουν το κρέας από την πλάνη πως το σφάξιμο των ζώων είναι... φόνος ! Πάνω σ΄ αυτήν την ιδεοληψία, έχουν στήσει μια αντιεπιστημονική φιλολογία που ενοχοποιεί την ζωική πρωτεΐνη, ως αιτία όλων των ασθενειών !!! Οπότε όπως καταλαβαίνετε, επόμενο είναι η διατροφή τους να είναι ελαττωματική και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τον άνθρωπο που θα την κάνει μακροχρόνια, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε Β12, σίδηρο, αμινοξέα κ.ο.κ. . Στη veganιστική διατροφή, εκτός από το κρέας το ψάρι και το τυρί, απαγορεύονται και όλα τα έλαια ! Επιτρέπονται όμως τα ψευτοδημητριακά( κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθος ) και το καστανό ρύζι . Ακόμα ένα μεγάλο μειονέκτημα της διατροφής αυτής, είναι το ότι ακριβώς επειδή οι veganιστές δεν τρώνε ούτως ή άλλως ζώα και ζωικά προϊόντα, δεν ομιλούν περί της περιόδου των 30 ημερών, παρά μόνο για το λεγόμενο ''τέστ εξ΄ αποκλεισμού'', που σημαίνει το να δοκιμάζει ο ασθενής μια-μια τις τροφές στην αρχή . Γι΄ αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολη η διατροφή τους.
Στο A.I.P. από την άλλη, ενώ είναι μια ολοκληρωμένη διατροφή και μόνο για 1-2 μήνες, δεν γίνεται λόγος για τα ωμά, δεν διευκρινίζεται η ποσότητα του κρέατος που συνιστάται, ενώ απαγορεύονται το ρύζι και τα ψευτοδημητριακά, τα οποία επιτρέπονται στην χορτοφαγική διατροφή, είναι χωρίς γλουτένη και μας κάνουν πολύ πλούσιο το διαιτολόγιο .
 Η ''Διατροφή για Αυτοάνοσα - Δ. Α. ''που συνιστώ, είναι ένας συνδυασμός των δυο αυτών μοντέλων διατροφής . 
   Κατωτέρω, θα παραθέσω στην αγάπη σας την διατροφή που βοήθησε εμένα και πολλούς άλλους ασθενείς να αντιστρέψουμε το αυτοάνοσο νόσημά μας . Το θαυμαστικό εντός παρενθέσεως ( ! ), σημαίνει πως το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί και να βλάπτει μερικούς .

Μερικές απαραίτητες οδηγίες περί της διατροφής :

   1) Γενικώς, τα φρέσκα, ωμά λαχανικά είναι που μας ωφελούν και όχι τα μαγειρεμένα . Όταν το φαγητό θερμαίνεται από 100 βαθμούς Κελσίου και πάνω, τότε καταστρέφονται συν τοις άλλοις και τα Ένζυμα, τα οποία είναι σε όλους, αλλά σε εμάς πολύ περισσότερο, απαραίτητα για την διαδικασία της πέψης . Εκτός αυτού, τα ωμά λαχανικά, βοηθούν στην αλκαλοποίηση και αποτοξίνωση του οργανισμού μας . Όταν λοιπόν θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα( και μάλιστα στην αρχή της διατροφής ), τότε αποκλείουμε όλα τα μαγειρεμένα φαγητά από την διατροφή μας . Καθώς το έντερό μας θεραπεύεται, μπορούμε με την πάροδο 2 εβδομάδων να αρχίσουμε να τρώμε και λίγα μαγειρεμένα φαγητά, συνοδευόμενα όμως πάντοτε από ωμά . Μετά από 1-2 μήνες επανεισάγουμε δοκιμαστικά κάποια αποκλεισμένα τρόφιμα(εκτός της γλουτένης και των οσπρίων), για να δούμε αν μπορούμε να τα αφομοιώσουμε . Αν επέλθει χειροτέρευση της νόσου, τότε τα αποκλείουμε, για μεγάλο πάλι χρονικό διάστημα .
2) Η διατροφή μας έχει αποτελέσματα όταν είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε λιπαρά . Λιπαρότα = πόνος και φλεγμονή !
3) Το φαγητό πρέπει να το μασούμε καλά . Το στομάχι μας δεν έχει δόντια... .
4) Τα γεύματά μας πρέπει να είναι μέτρια και εύπεπτα .
5) Το τελευταίο μας γεύμα, καλό είναι να το τρώμε μέχρι τις 7-8 το απόγευμα και αν θελήσουμε να τσιμπήσουμε κάτι, τότε μπορούμε να φάμε για βράδυ, κάτι που χωνεύεται εύκολα όπως π.χ. ένα φρούτο . Τέλος, δεν πρέπει να κοιμόμαστε πριν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από την ώρα που φάγαμε .
6) Όταν θελήσουμε να φάμε απ΄ τα τρόφιμα που μας βλάπτουν ιδιαιτέρως, πρέπει να τα καταναλώσουμε όσο δυνατόν πιό αποδυναμωμένα . Το σιτάρι π.χ. καλό είναι να το τρώμε σε ψωμί . Ενθυμούμαι 1 φορά που δοκίμασα τραχανά, (εκεί τρώμε και το νερό που σημαίνει πως παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του σιταριού), και οι πόνοι που είχα ήταν εντυπωσιακοί για 1 και μόνη φορά που έφαγα ! Απ΄ το ψωμί όμως δεν έχω πλέον ιδιαίτερες επιπτώσεις . Τα όσπρια απ΄ την άλλη, δεν πρέπει να τα βράζουμε πάρα πολύ, διότι όσο χειλώνουν, τόσο περισότερες λεκτίνες απορροφά το έντερό μας .

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ  - ''Δ . Α.'' .

Τρόφιμα που ωφελούν τα αυτοάνοσα νοσήματα :

(Σημ. Τα τρόφιμα με έντονα γράμματα, είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα και πρέπει να τα τρώμε συχνά για να επιταχύνουμε την θεραπεία του εντέρου μας )
   Προβιοτικά . Τα προβιοτικά ( τουρσί ), περιέχουν βακτήρια πολύ ωφέλημα για την χλωρίδα του εντέρου και φτιάχνονται με λαχανικά ( όχι πράσινα - φυλλώδη ), όπως το λάχανο π.χ. που αφήνουμε συμπιεσμένα σε κλειστό βάζο, γεμάτο με νερό και λίγο αλάτι, για μια εβδομάδα . Το βάζο, πρέπει να τοποθετείται σε δροσερό και σκιερό μέρος . Προσοχή μόνο σε όσους παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ( DMARDS, βιολογικούς παράγοντες κ.λ.π. ) ή πάσχουν από καντιντίαση, διότι το τουρσί πολλαπλασιάζει τον μύκητα καντίντα ( candida albicans ). Αντί για τουρσί, μπορούμε να πάρουμε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής .

Ωμά φρέσκα Λαχανικά και φρούτα :

Πράσινα φυλλώδη ( τό φάρμακό μας ! Τρώμε άφθονα καθημερινά. Χωρίς αυτά, μην περιμένετε αποτελέσματα...  ): μαρούλι, λολό, ρόκα, σαλάτα, λαχανίδα, σπανάκι, μαϊντανός, άνιθος, φύκια κ.ο.κ., σκόρδο, αγγούρι, σέλερι, σέλινο, κρεμμύδι, πράσσο, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθι, κολοκύθα, καρότο ( ! ) .
Αγγινάρες, αρακάς ( θέλουν βράσιμο ), μανιτάρια ( εκτός αν πάσχετε από καντιντίαση ) .
Φρούτα : μήλο, λεμόνι ( ! ), πορτοκάλι ( ! ), σταφίλι, κεράσι, φράουλα, μούρο, βατόμουρο, σμέουρο, μπλέ μύρτιλο, αχλάδι, παπάγια, μάνγκο, καρύδα, ανανάς, μπανάνα ( ! ), πεπόνι, καρπούζι, σύκο ( τα πολύ γλυκά φρούτα, γενικώς δεν ωφελούν ) .
Χουρμάδες . Τα φοινίκια όπως αλλιώς λέγονται, είναι πολύ θρεπτικά και γλυκά . Χρησιμεύουν ως γλυκαντικό σε διάφορες συνταγές . Πολλά απ΄ αυτά περιέχουν προσθήκη γλυκόζης .
Ψευτοδημητριακά ( ! ) : Φαγόπυρο ( αποξηραμένο φύτρο , ο τρόπος παρασκευής του βρίσκεται εδώ), Κινόα ( υπερτροφή που αντικαθιστά τα ζυμαρικά και θέλει ελαφρύ βράσιμο, εκτός άν γίνει και αυτή φύτρο. Δοκιμάστε την με άπαχο μοσχαρίσιο κιμά ή με κάποια άλλη σάλτσα ), αμάρανθος . Όλα αυτά είναι μεν ελεύθερα γλουτένης, περιέχουν όμως σαπωνίνες, οι οποίες κατά τη διατροφή A.I.P. βλάπτουν, ενώ κατά τη διατροφή των veganιστών όχι . Παρ΄ όλ΄ αυτά εγώ προσωπικά και πολλοί άλλοι τρώμε συχνά ωμό φαγόπυρο και βρασμένη κινόα και έχουμε μεγάλη πρόοδο .
Βρώμη( ! ) . Δημητριακό χωρίς Γλουτένη . Την βάζουμε προσεκτικά στη διατροφή μας μετά από 1-2 μήνες .
Γλυκοπατάτες ( Τις βράζουμε ελαφρώς και συνοδεύουμε με αυτές τα λαχανικά μας, για να χορταίνουμε ).
Λιναρόσπορος ( είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά ).
Καστανό ρύζι ( ! ) . Ανήκει στα δημητριακά, τα οποία γενικώς βλάπτουν , οπότε θέλει προσοχή . Κατά κανόνα είναι ασφαλές για τους περισσότερους . Εγώ το τρώω αρκετά συχνά .
Μηλόξυδο .
Αλάτι με το « σταγονόμετρο »( το κέλτικο θεωρείται το καλύτερο, είναι όμως δυσεύρετο )εγώ τρώω ''αλάτι Ιμαλαΐων''.
Μπαχαρικά : Ρίγανη, μαύρο πιπέρι .
Ελιές .
Ταχίνι ( με μέτρο).
Το κόκκινο κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο χειροτερεύουν την ασθένεια, όμως πρέπει να τρώμε μια μικρή ποσότητα για να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τούς . 1-2 γεύματα την εβδομάδα που συνιστά η επιστήμη της διατροφολογίας, είναι πολύ καλά . Καλό είναι όμως τον πρώτο μήνα να τα αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας για γρήγορα αποτελέσματα . Εγώ έτσι έκανα και είδα άμεση ανακούφιση . Μπορούμε επίσης να τρώμε, που και που, λίγο ζουμί από βρασμένα κόκαλα ή αν δεν έχουμε, τότε από κοτόσουπα, επειδή βοηθεί πολύ τα τοιχώματα του εντέρου . Άν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον στα κόκκαλα και λίγα τσόφλια αυγών, των οποίων η εσωτερική μεμβράνη περιέχει ουσίες που βοηθούν τις αρθρώσεις . Το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να το σωτάρουμε-θωρακίζουμε, αλλά απλώς να το βράζουμε-ψήνουμε . Θέλει περιορισμό σε 1 φορά τον μήνα περίπου, όπως άλλωστε συνιστά και η επιστήμη Το κρέας γενικώς δεν είναι απαραίτητο . Οι Μοναχοί κατά κανόνα, δεν τρώνε ποτέ κρέας και έχουν μακρότητα ημερών . Το ψάρι είναι το καλύτερο και μάλιστα τα μικρά ψάρια και αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των Σπαρίδων . Τα μεγάλα ( Ξιφίας, Γαλαίος, Τόνος σε κονσέρβα ) είναι βεβαρημένα με βαραία μέταλα .


Τρόφιμα που βλάπτουν τα αυτοάνοσα νοσήματα ( τα τρόφιμα με κόκκινα γράμματα, θέλουν μεγάλη προσοχή  ):

   
Δημητριακά με γλουτένη : Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη κ.ο.κ. . Τα δημητριακά αυτά και ιδίως το άσπρο αλεύρι, είναι ότι χειρότερο για τα αυτοάνοσα νοσήματα ! Στην δε αυτοανοσία που λέγεται ''Κοιλιοκάκη'', αναγνωρίζεται επίσημα και από την επιστήμη η αλλεργία των ασθενών στην Γλουτένη .
 Τα όσπρια, γενικώς βλάπτουν πάρα πολύ, ίσως διότι περιέχουν Λεκτίνες σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά τα ρεβύθια και τα άσπρα φασόλια . Εμένα προσωπικά όλα τα όσπρια μού δημιουργούν πόνους στίς αρθρώσεις και γι΄ αυτό σπανίως τα τρώω  .
Αλκοόλ .
Αυγά . Το ασπράδι τους είναι ικανό να μας κάνει άνω κάτω το γαστρεντερικό σύστημα με κοιλιακούς πόνους κ.ο.κ. . Θέλουν μεγάλη προσοχή . Προσπαθήστε να βρείτε Βιολογικά . Μετά από 1-2 μήνες τα βάζουμε προσεκτικά στην διατροφή μας .
Γάλα και παράγωγα αυτού, ειδικά τα τυριά ( ασβέστιο παίρνουμε και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ).  Το αγελαδινό γάλα εμένα μου δημιουργεί ορισμένες φορές στομαχόπονους αν φάω μερικά ποτήρια συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας . Μετά από 1-2 μήνες τα βάζουμε και αυτά προσεκτικά στην διατροφή μας . Τα κατσικίσια προϊόντα είναι σαφώς προτιμότερα τών πρόβιων .
 Να σημειωθεί πως η απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές, εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας . Η χαμηλή D είναι αιτία για οστεοπόρωση, αυτοάνοσο νόσημα, μέχρι και καρκίνο ! Γι΄ αυτό επιβάλλεται να έχουμε αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό μας . Εγώ έκανα εξέταση και είχα έλειψη, οπότε ξεκίνησα με κάψουλες των 1000 iu ημερισίως, αλλά δεν ανέβαινε, οπότε την ανέβασα με 1 μπουκαλάκι των 25.000 iu ανά 15ήμερο και ανέβηκε αρκετά .
Άποφλοιωμένα - επεξεργασμένα ρύζια όλων των ειδών .
Ζάχαρη .
Μέλι .
Καφές .
Το πολύ αλάτι .
Λαχανικά της οικογενείας των Σολανοειδών : Τομάτα, πατάτα, πιπεριά και μελιντζάνα .
Όλοι οι ξηροί καρποί και περισσότερο τα Κάσιους και τα φυστίκια .
Μπαχαρικά : Πάπρικα και όλα τα καυτερά .
Όλα τα λιπαρά έλαια . Περισσότερο τα trans υδρογονωμένα έλαια, τα βούτυρα και τα διάφορα σπορέλαια, λιγότερο δε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο . Τις πρώτες 1-2 εβδομάδες, επιβάλλεται η αποφυγή του λαδιού . Μετά, μπορούμε να τρώμε λίγο και αυτό προσπαθούμε να το βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος . 
Μεγάλη προσοχή σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως : κονσέρβες , αλλαντικά και όσα περιέχουν συντηριτικές, αρωματικές και χρωστικές ουσίες ! Εκτός δε των συντηριτικών ουσιών, σε πολλά απ΄ αυτά τα τρόφιμα, περιέχεται και Γλουτένη .
  Τα ψημένα φαγητά στο τηγάνι με λάδι και στα κάρβουνα . Το ψήσιμο στον φούρνο, καλό είναι να μην γίνεται συχνά . Τα καλύτερα είδη ψησίματος, είναι ο ατμός και το βράσιμο . Πάντως, σε γενικές γραμμές, ακόμα και τα καλομαγειρεμένα φαγητά, έστω και λίγο , βλάπτουν .
  Αυτό είναι το αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και το εφαρμόζουμε αναλόγως προς την κατάστασή μας . Όταν π.χ. είμαστε σε καλή κατάσταση, που σημαίνει πως η νόσος βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς πόνο και η CRP μας είναι κάτω από 1.00, τότε μπορούμε να φάμε και λίγο παραπάνω κατσικίσιο τυρί, περισσότερες φορές ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, κ.ο.κ. . Όταν πάλι η νόσος βρίσκεται σε έξαρση με πόνο και η CRP μας είναι υψηλή, τότε επιβάλλεται να ακολουθήσουμε το αυστηρό πρόγραμμα για μερικούς μήνες μέχρι να την ρίξουμε . Είναι μη διαπραγματεύσιμο το να έχουμε χαμηλό δείκτη φλεγμονής στο σώμα μας .
  Γενικώς, αν εξαιρέσουμε ορισμένες από τις απαγορεύσεις, όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να τηρούμε, βοηθούν ούτως ή άλλως την υγεία μας και συνιστώνται από την επιστήμη . Οι διατροφολόγοι π.χ., μας λένε να τρώμε καθημερινά άφθονα ωμά φρούτα και λαχανικά, 1 φορά τον μήνα κόκκινο κρέας και εβδομαδιαίως αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα . Αι, το ίδιο κάνουμε κι εμείς !
Ιδέες για γεύματα :Πρωινό γεύμα :

4 ψιλοκομμένοι χουρμάδες με 4 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο( αποξηραμένο φύτρο, για την παρασκευή του βλ. εδώ ), μισή κουταλιά λιναρόσπορο και λίγο κακάο για γεύση . Τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό και είναι έτοιμο .
Μεσημεριανό :

1) Ωμή αλάδωτη σαλάτα της αρεσκείας σας π.χ. μαρούλι με ρόκα και σκόρδο, λάχανο με καρότο και μηλόξυδο, κουνουπίδι κ.ο.κ. .
2)Γλυκοπατάτες .
3)Ελιές .


( 1 φορά την εβδομάδα προσθέτουμε ψάρι και λίγο κατσικίσιο τυρί )

Νηστεία

   Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, έχει θεσμοθετήσει 2 τριήμερες νηστείες χωρίς νερό . Μια στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και άλλη μια στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδος . Η νηστεία μόνο με νερό για μερικές ημέρες, είναι σαφώς πιο εύκολη και ωφελεί πάρα πολύ τα αυτοάνοσα νοσήματα . Χρειάζεται όμως ρέγουλα . Δεν πρέπει να ζορίζουμε τον οργανισμό μας πάνω από τις δυνατότητές του . Η νηστεία με νερό, δεν είναι αυτή που θα μας λύσει το πρόβλημα . Απλώς, δίνει αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα, διότι ο οργανισμός αποτοξινώνεται, απελευθερώνει κορτιζονούχες ουσίες και αυτοθεραπεύεται . Το πρόβλημα λύνεται μακροπρόθεσμα, κυρίως με την αποφυγή των τροφίμων στα οποία είμαστε ευαίσθητοι και με την ενίσχυση του εντέρου με ωφέλιμα βακτήρια . Συνδυασμός λοιπόν, ορθής διατροφής και νηστείας με νερό .

Βότανα που βοηθούν 
 
   Αρπαγόφυτο ( απαγορεύεται η λήψη του άν είστε έγκυος ), Λευκή Παιώνια (Lactiflora), Αγριοτριανταφυλλιά ή κυνόροδο, Κουρκουμάς, τζίντζερ, σελινόσποροι, φλοιός Ιτιάς . Προσωπικά ξεκίνησα με βότανα, ύστερα πρόσθεσα την διατροφή και κατόπιν σταμάτησα τα βότανα και συνεχίζω μόνο με τη διατροφή, διότι αυτή είναι που μας γιατρεύει και όχι τα βότανα που απλώς βοηθούν λιγάκι .

Συμπληρώματα διατροφής


   Προβιοτικά, Msm, Γλυκοζαμίνη, χονδροητίνη, Μουρουνέλαιο .Εγώ απ΄ αυτά έχω πάρει μόνο ελάχιστα προβιοτικά και λίγο Μουρουνέλαιο .

Φάρμακα .

   Η επιστήμη χορηγεί «με το καλημέρα» την περίφημη Μεθοτρεξάτη, η οποία καταστέλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον αδύναμο καί ευάλωτο σε πολλές σοβαρές ασθένειες ! Άν ο ασθενής δεν παρουσιάσει αλλεργία στο φάρμακο, τότε πρέπει να κάνει εξέταση αίματος κάθε 2 μήνες περίπου, για να βλέπει πως είναι το συκώτι και τα άλλα όργανά του, π.χ. οι νεφροί του, λόγω της τοξικότητας του φαρμάκου ! Άν πάλι δεν παρουσιάσει καμία βελτίωση μετά από μερικούς μήνες ( κατά τους οποίους εννοείται πως απολαμβάνει τις παρενέργειες του φαρμάκου... ), τότε ο Ρευματολόγος χορηγεί άλλο φάρμακο, π.χ. Σουλφασαλαζίνη κ.ο.κ. .
   Στο τέλος της φαρέτρας, βρίσκονται οι πανάκριβοι «βιολογικοί παράγοντες» . Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ δραστικά και ικανά να κοιμήσουν πολλά αυτοάνοσα νοσήματα . Είναι όμως και πολύ τοξικά και ενέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, γι΄ αυτό και χορηγούνται τελευταία ! Μέσα σε αυτούς τους κινδύνους, είναι και η καρδιακή ανεπάρκεια,  ο Καρκίνος ή ακόμα και ο ΘΑΝΑΤΟΣ του ανθρώπου, κυρίως από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις λόγω της ισχυρής ανοσοκαταστολής !
  Παρ΄ όλ΄ αυτά, η χρήση των φαρμάκων για την καταπολέμηση των συπτωμάτων, όταν αυτά είναι ανυπόφορα, είναι τις περισσότερες φορές σωτήρια . Δεν είμαστε κατά των φαρμάκων, μη γένοιτο . Απλώς προσπαθούμε να τα αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν.

Φάρμακα που βλάπτουν το έντερο :

   Τα Μ.Σ.Α.Φ. ( Μη Στερωειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα ), καταπολεμούν τον πόνο και την φλεγμονή σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα . Εκτός, όμως αυτής της ευεργετικής τους δράσης, βλάπτουν πάρα πολύ το γαστρεντερικό σύστημα, στο οποίο βρίσκεται όπως είπαμε, το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος . Κατά συνέπεια τα Μ.Σ.Α.Φ., βλάπτουν και τα αυτοάνοσα νοσήματα ! Εκτός αυτού, χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, πεθαίνουν από διατρήσεις εντέρου, λόγω της ( απρόσεκτης προφανώς ) χρήσης των Μ.Σ.Α.Φ. ! Άν χρειαστεί να πάρουμε Μ.Σ.Α.Φ., προτιμότερη είναι η παρεντερική χορήγηση ( ενέσεις ).
Τα χάπια κορτιζόνης και τα αντιβιοτικά, βλάπτουν επίσης το έντερο .


Τι λέει η σύγχρονη επιστήμη   Η κλασσική επιστήμη, ακόμα και σήμερα και παρ΄ όλες τις έρευνες που έχουν αποδείξει, πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα, λέει πως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί... ! Πάντως, τουλάχιστον δεν εναντιώνεται στην θεραπεία τους με τη διατροφή και μάλιστα πολλοί Ρευματολόγοι, όταν ακούν πως η νόσος αντιστρέφεται με την αλλαγή της δίαιτας, ενθουσιάζονται και παροτρύνουν τον ασθενή να συνεχίσει αυτό που κάνει . Μερικοί διατροφολόγοι από την άλλη, αντιμετωπίζουν την ασθένεια όπως πρέπει, αλλά σπανιότατα με διατροφή ικανή να αντιστρέψει ένα αυτοάνοσο νόσημα και ειδικά τις αρθρίτιδες .

Άλλα χρήσιμα για τα αυτοάνοσα

  Εκτός από την διατροφή και την πόση αρκετού νερού, οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει απαραιτήτως να ξεκουράζονται και να κοιμούνται επαρκώς . Πρέπει επίσης να μην αγχώνονται ! Το stress από μόνο τού δημιουργεί κάποιες φορές έξαρση της νόσου και φλεγμονή που μας ταλαιπωρεί για μέρες ! Πάρα πολύ σημαντική είναι και η ήπια άσκηση, διότι με την ανάπαυση η αρθρίτιδα χειροτερεύει . Το καθημερινό ελαφρύ περπάτημα είναι ανεκτίμητο . Η συστηματική έκθεση στον ήλιο( εκτός αν έχετε Σ.Ε. Λύκο ή κάποια άλλη δυσανεξία ) για την δημιουργία της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι επιβεβλημένη .

Εναλλακτικές θεραπείες

Πρόκειται για τις μη αναγνωρισμένες από την επιστήμη μεθόδους, που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ασθενειών . Μια εξ αυτών, είναι π.χ η μελισσοθεραπεία . Μια πανάρχαια πρακτική κατά της αρθρίτιδος . Όταν το δηλητήριο της μέλισσας μπει στο ανθρώπινο σώμα, τότε ο οργανισμός στέλνει στο σημείο αυτό κορτιζονούχες ουσίες που καταπολεμούν την φλεγμονή . Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση ανακούφισης από τον πόνο . Απαραίτητη προϋπόθεση για την μελισσοθεραπεία, είναι το να μην είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της μέλισσας . Απαραίτητη είναι επίσης και η προμήθεια αντισταμινικών χαπιών ( το xozal είναι πολύ καλό ), για την σπάνια περίπτωση αναφυλακτικού σοκ από το τσίμπημα . Η υγιής αντίδραση ενός μη ανοσοκατασταλμένου οργανισμού, είναι ένα μικρό πρήξιμο στο μέγεθος ενός κέρματος . Αν π.χ. παρατηρήσουμε πρήξιμο σε ολόκληρο το χέρι, δερματική αντίδραση ή δύσπνοια, τότε παίρνουμε ένα-δύο αντισταμηνικά και πηγαίνουμε κατ΄ ευθείαν στο νοσοκομείο όπου θα μας κάνουν μια ένεση ανδρεναλίνης . Εγώ προσωπικά, έκανα μελισσοθεραπεία για λίγο καιρό και δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα . Πάντως δεν είδα και κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα, οπότε την σταμάτησα . Η διατροφή έχει πολύ μεγάλα αποτελέσματα και αξίζει χίλιες φορές η μικρή εγκράτεια που κάνουμε εν συγκρίσει προς την θεραπεία που μας προσφέρει .
   Θέλω τέλος να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους συνασθενείς, να απέχουν από τις διάφορες ψευτοθεραπευτικές πρακτικές, όπως την Ομοιοπαθητική, τον Βελονισμό, την μοξοθεραπεία, το Ρέι Κί και άλλους τσαρλατανισμούς . Αυτές οι λεγόμενες « θεραπείες », βασίζονται στην ανύπαρκτη ενέργεια chi ( Κί ) πού δήθεν βρίσκεται διάχητη στο σύμπαν και γι΄ αυτό, εκτός από την επιστήμη, εναντιώνονται και στην Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη . Τέλος, πρέπει να απέχουμε και από τις ασκήσεις Γιόγκα που στις ημέρες μας λανσάρονται ως... γυμναστική ! Η Γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά θρησκευτική πρακτική αυτοθέωσης των Ινδών ! Θρησκευτική άσκηση έχουμε αν θέλουμε, τις γονυκλινείς μετάνοιες και τις μισές εδαφιαίες . Μ΄ αυτές γυμνάζεται και το φθαρτό σώμα και η άφθαρτη ψυχή μας .


Εύχομαι σε όλους όσους υποφέρετε από αυτοάνοσα νοσήματα, να ελευθερωθείτε από τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα της ασθενείας σας και με την συμβουλή του ιατρού σας να σταματήσετε, συν τω χρόνω και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε .
Όταν βεβαιωθείτε για τη δύναμη της διατροφής, παρακαλώ βοηθήστε και `σείς με τη σειρά σας άλλους ασθενείς που βασανίζονται .

Να `στε όλοι καλά
 

Τελευταία ενημέρωση : 7/10/2020


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...